Telefon kontaktowy75 7221728
E-mail kontaktowyszkola@siekierczyn.pl
O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT

AKTUALNOŚCI


2018-05-16 r.
SZKOLNA STOŁÓWKA

Jadłospis od 14.05.2018 r. do 25.05.2018 r.

14.05.2018 r.

Krupnik z kaszy jęczmiennej z natką pietruszki (330 g), ziemniaki (300 g), jajko sadzone, marchewka z groszkiem (130 g), kompot truskawkowy (200 g), (1,3,7,9).

15.05.2018 r.

Zupa koperkowa (330 g), placek po węgiersku (230 g), surówka z białej kapusty z marchewką (130 g), kompot wieloowocowy (200 g), (1,3,7,9).

16.05.2018 r.

Zupa selerowa (330 g), racuchy z marmoladą (230 g), banan, kompot jabłkowy z cynamonem (200 g), (1,3,7,9).

17.05.2018 r.

Zupa pieczarkowa (330 g), makaron spaghetti z sosem bolońskim (230 g), mandarynka, kompot owocowy (200 g), (1,3,7,9).

18.05.2018 r.

Barszcz czerwony (330 g), pierogi ruskie ze śmietaną (180 g), sok owocowy, herbata z cytryną i miodem (200 g), (1,3,7,9).

21.05.2018 r.

Zupa brokułowa (330 g), łazanki z kapustą (230 g), gruszka, kompot wieloowocowy (200 g), (1,3,7,9).

22.05.2018 r.

Kapuśniak z kiszonej kapusty (330 g), kasza gryczana (40 g), gulasz mięsny (130 g), ogórek (130 g), kisiel poziomkowy (200 g), (1,3,7,9).

23.05.2018 r.

Zupa z soczewicy (330 g) , kopytka z tłuszczem i cebulką (230 g), surówka z czerwonej kapusty ze słonecznikiem (130 g), kompot gruszkowy (200 g), (1,3,7,9).

24.05.2018 r.

Krupnik jaglany (330 g), ziemniaki (300 g), kotlet mielony (130 g), mizeria z pomidorów (130 g), herbata z aronii (1,3,7,9).

25.05.2018 r.

Zupa brukselkowa (330 g), ziemniaki (300 g), kotlet rybny (130 g), surówka ,,Poezja”, kompot owocowy (200 g), (1,3,4,7,9).

Zastrzega się możliwość zmiany jadłospisusmiley

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2.Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3.Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4.Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5.Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6.Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7.Mleko i produkty pochodne (produkty na ich bazie)

8.Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9.Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10.Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14.Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Ewelina Tchórz

 

Linki:

Projekt z klasą
Stronę dwiedziło: 94494 osób.
AKTUALNOŚCI | O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT
Copyright © SP w Siekierczynie - 2012