Telefon kontaktowy75 7221728
E-mail kontaktowyszkola@siekierczyn.pl
O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT

AKTUALNOŚCI


2018-02-05 r.
SZKOLNA STOŁÓWKA

Jadłospis od 05.02.2018 r. do 16.02.2018 r.

05.02.2018 r.

Żurek, ziemniaki, jajko sadzone, marchewka z groszkiem, serek Danio, kompot truskawkowy (1,3,7,9).

06.02.2018 r.

Krupnik jaglany, placek po węgiersku, surówka z białej kapusty z marchewką, herbata z miodem (1,3,7,9).

07.02.2018 r.

Zupa neapolitańska, ryż z jabłkami, pomarańcza, kompot owocowy(1,3,7,9).

08.02.2018 r.

Zupa selerowa, makaron spaghetti z sosem bolońskim, banan, kompot jabłkowy z cynamonem (1,3,7,9).

09.02.2018 r.

Barszcz czerwony, naleśniki z serem , sok Kubuś, herbata z cytryną (1,3,7,9).

12.02.2018 r.

Zupa grochowa, racuchy z marmoladą, sok pomidorowy, herbata żurawinowa (1,3,7,9).

13.02.2018 r.

Zupa koperkowa, kasza jęczmienna, gulasz mięsny w warzywach, jabłko, kompot owocowy (1,3,4,7,9).

14.02.2018 r.

Zupa jarzynowa, makaron penne ze szpinakiem, sok owocowy, herbata z miodem i cytryną (1,3,7,9).

15.02.2018 r.

Zupa pieczarkowa, ryż, kurczak w sosie słodko - kwaśnym, gruszka, kompot owocowy (1,3,7,9).

16.02.2018 r.

Zupa fasolowa, ziemniaki, porcja ryby, surówka z marchewki i jabłka, herbata z aronii (1,3,4,7,9).

Zastrzega się możliwość zmiany jadłospisusmiley

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2.Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3.Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4.Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5.Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6.Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7.Mleko i produkty pochodne (produkty na ich bazie)

8.Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9.Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10.Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14.Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Ewelina Tchórz

 

Linki:

Stronę dwiedziło: 83238 osób.
AKTUALNOŚCI | O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT
Copyright © SP w Siekierczynie - 2012