Telefon kontaktowy75 7221728
E-mail kontaktowyszkola@siekierczyn.pl
O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT

AKTUALNOŚCI


2018-01-05 r.
SZKOLNA STOŁÓWKA

Jadłospis od 08.01.2018 r. do 02.02.2018 r.

 

08.01.2018 r.

Krupnik ryżowy z natką pietruszki, racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem, sok pomidorowy, kompot wieloowocowy (1,3,7,9).

09.01.2018 r.

Zupa selerowa, ziemniaki, porcja kiełbasy, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot truskawkowy (1,3,7,9).

10.01.2018 r.

Zupa jarzynowa, makaron z serem, pomarańcza, kompot owocowy (14,3,7,9).

11.01.2018 r.

Żurek, kasza jęczmienna, kolorowy kociołek, ogórek kiszony, herbata z aronii (1,3,7,9).

12.01.2018 r.

Barszcz ukraiński, kopytka z tłuszczem i cebulką, surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, kompot gruszkowy (1,3,7,9).

29.01.2018 r.

Zupa ogórkowa, ryż z sosem owocowym, jabłko, kompot wieloowocowy (1,3,7,9).

30.01.2018 r.

Kapuśniak z kiszonej kapusty, kasza gryczana, schab duszony w jarzynach, mizeria z ogórków, mandarynka, herbata żurawinowa (1,3,7,9).

31.01.2018 r.

Zupa z zielonego groszku, pierogi ruskie ze śmietaną, sok owocowy, herbata z miodem i cytryną (1,3,7,9).

01.02.2018 r.

Zupa pieczarkowa, ziemniaki, kotlet drobiowy, surówka z marchewki z ananasem, kompot jabłkowy z cynamonem (1,3,7,9).

02.01.2018 r.

Zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki, porcja ryby, surówka z pora i jabłka, kompot wieloowocowy (1,3,4,7,9).

Zastrzega się możliwość zmiany jadłospisusmiley

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2.Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3.Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4.Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5.Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6.Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7.Mleko i produkty pochodne (produkty na ich bazie)

8.Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9.Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10.Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14.Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Ewelina Tchórz

Linki:

Stronę dwiedziło: 83237 osób.
AKTUALNOŚCI | O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT
Copyright © SP w Siekierczynie - 2012