Telefon kontaktowy75 7221728
E-mail kontaktowyszkola@siekierczyn.pl
O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT

AKTUALNOŚCI


2017-10-09 r.
SZKOLNA STOŁÓWKA

Jadłospis od 09.10.2017 r. do 20.10.2017 r.

09.10.2017 r.

Zupa selerowa, ziemniaki, porcja ryby, surówka z kiszonej kapusty, kompot jabłkowy (1,3,4,7,9).

10.10.2017 r.

Zupa fasolowa, ziemniaki, kotlet mielony, surówka z kalarepy i marchewki, mandarynka, galaretka truskawkowa (1,3,7,9).

11.10.2017 r.

Zupa jarzynowa, kasza jaglana z sosem truskawkowym, jabłko, kompot malinowy(1,3,7,9).

12.10.2017 r.

Krupnik z kaszy jęczmiennej, ziemniaki, udko, surówka z czerwonej kapusty ze słonecznikiem, sok owocowy, herbata z żurawiny (1,3,4,7,9).

13.10.2017 r.

Biały barszcz, makaron z sosem pomidorowym, nektarynka, kompot owocowy (1,3,7,9).

16.10.2017 r.

Zupa szczawiowa z jajkiem, naleśniki z marmoladą, sok Kubuś, kompot jabłkowy z cynamonem (1,3,7,9).

17.10.2017 r.

Żurek, ziemniaki, bigos, śliwka, kompot owocowy (1,3,7,9).

18.10.2017 r.

Zupa z zielonego groszku, placki ziemniaczane ze śmietaną, surówka z marchewki, banan, herbata z aronii (1,3,7,9).

19.10.2017 r.

Zupa kalafiorowa, kasza gryczana, gulasz w warzywach, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy (1,3,7,9).

20.10.2017 r.

Barszcz czerwony, kopytka z tłuszczem i cebulką, surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, morela, kompot jagodowy (1,3,7,9).

Zastrzega się możliwość zmiany jadłospisusmiley

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2.Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3.Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4.Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5.Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6.Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7.Mleko i produkty pochodne (produkty na ich bazie)

8.Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9.Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10.Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14.Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Linki:

Stronę dwiedziło: 76146 osób.
AKTUALNOŚCI | O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT
Copyright © SP w Siekierczynie - 2012