Telefon kontaktowy75 7221728
E-mail kontaktowyszkola@siekierczyn.pl
O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT

AKTUALNOŚCI


2017-09-12 r.
SZKOLNA STOŁÓWKA

Jadłospis od 11.09.2017 r. do 22.09.2017 r.

 

11.09.2017 r.

Krupnik jaglany, łazanki z kapustą, jabłko, kompot wieloowocowy(1,3,7,9).

12.09.2017 r.

Zupa fasolowa, ziemniaki, kotlet schabowy, surówka z marchewki i ananasa, kompot truskawkowy (1,3,7,9).

13.09.2017 r.

Zupa kalafiorowa, makaron penne ze szpinakiem, sok pomidorowy, kompot jabłkowy (1,3,7,9).

14.09.2017 r.

Rosół z makaronem, ryż, potrawka z kurczaka, ogórek kiszony, banan, kompot malinowy (1,3,4,7,9).

15.09.2017 r.

Barszcz czerwony, kopytka z tłuszczem i cebulką, surówka z kapusty pekińskiej, sok Kubuś, herbata żurawinowa (1,3,7,9).

18.09.2017 r.

Kapuśniak z kiszonej kapusty, naleśniki z serem i musem truskawkowym, herbata z owoców leśnych (1,3,7,9).

19.09.2017r.

Zupa jarzynowa, kasza jęczmienna, pulpety w sosie koperkowym, buraczki czerwone, gruszka, kompot jabłkowy (1,3,7,9).

20.09.2017 r.

Krupnik ryżowy z natką pietruszki, ziemniaki, kotlet mielony, mizeria z ogórków, sok owocowy, kompot śliwkowy (1,3,7,9).

21.09.2017 r.

Zupa szczawiowa z jajkiem, racuchy z marmoladą, gruszka, kompot wieloowocowy (1,3,7,9).

22.09.2017 r.

Zupa selerowa, ziemniaki, porcja ryby, surówka z pora i jabłka, serek Danio, kompot malinowy (1,3,7,9).

 

Zastrzega się możliwość zmiany jadłospisusmiley

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2.Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3.Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4.Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5.Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6.Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7.Mleko i produkty pochodne (produkty na ich bazie)

8.Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9.Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10.Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14.Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Ewelina Tchórz

Linki:

Stronę dwiedziło: 74826 osób.
AKTUALNOŚCI | O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT
Copyright © SP w Siekierczynie - 2012